pruh

Koelreuteria
svitel
Autor: Laxm.
Čeleď: Sapindaceae-mýdelníkovité
Zařazeno: 31.12.2006
Popis: opadavé menší stromky nebo keře, listy střídavé, jednoduše nebo dvojitě lichozpeřené, lístky střídavé nebo vstřícné, obvykle pilovité nebo dělené, květy oboupohlavné, mnohomanželně jednodomé nebo mnohomanželně dvoudomé, žluté, ve velkých, koncových latách, kalich 5četný, vnější 2 sepaly menší, koruna 4–5četná, petaly trochu nestejně dlouhé, tyčinek 5–8, semeníky 3pouzdré, čnělky krátké nebo trochu delší, blizny celokrajné nebo 3laločné, plod je papírovitá nafouklá vejcovitá nebo elipsoidní až téměř kulovitá tobolka, karpely blanité, síťnaté, semena kulovitá, osemení černé; 3–7 druhů ve východní Asii; [110, 111]Poznámka: -
Množení: K. paniculata množíme semeny (vyžadují stratifikaci) i kořenovými řízky.

Nároky: tyto dřeviny potřebují teplo a světlo, přičemž na půdu nejsou příliš náročné, ale zavděčíme se jim zeminou úrodnou, dobře propustnou.

Použití: vysazují se především jako solitéry v městech, zahradních a parkových úpravách, podél cest a podobně, a jsou atraktivní jak svými zpeřenými listy, tak v době květu velkými květenstvími s nápadně zbarvenými květy a posléze rovněž plody; na podzim mají také pěkně vybarvené listy.
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Koelreuteria bipinnatasvitel0
Koelreuteria eleganssvitel1
Koelreuteria integrifoliasvitel0
Koelreuteria paniculatasvitel latnatý10

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 4
Ostatní: 11

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: