pruh

Pistacia
pistácie, řečík
Autor: L.
Čeleď: Anacardiaceae-ledvinovníkovité
Zařazeno: 31.12.2006
Popis: opadavé nebo vzácně stálezelené stromy či keře, s pryskyřičnatou šťávou, listy střídavé, jednoduché, 3četné nebo zpeřené a to lichozpeřené nebo sudozpeřené, bez palistů, lístky vstřícné, téměř vstřícné nebo střídavé, celokrajné, květy malé, dvoudomé a jednopohlavné, bez petal, v postranních a/nebo terminálních latách nebo hroznech, stopky květů mají na bázi listeny, kalich prašníkových květů 5klaný nebo 5četný, tyčinek 5–6, velmi krátkých, nitky na bázi srostlé, prašníky velké, semeníky přisedlé, téměř kulovité, 1pouzdré, čnělky krátké a 4klané, prašníkové a pestíkové květy podepřené listenci, plody jsou peckovicovité, suché nebo téměř, semena zploštělá, s blanitým osemením; asi 9–10(–20) druhů v Texasu, Mexiku, Guatemale a Středozemní oblasti, východní Asii; [111, 213, 255, 405]Poznámka: Doporučovaný český rodový název - řečík - uvádí Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin (Skalická, A., Větvička, V., Zelený, V., 2012). I. Novák
Množení: na jaře semeny nebo v létě polodřevitými řízky.

Nároky: choulostivé, minimálně 10 °C, plné světlo a dobře provzdušněná, spíše suchá půda.

Použití: Pistacia vera: semena obsahují až 60% tuku, pojídají se sušená, pražená, solená, přidávají se do pečiva, zmrzlin apod., získává se z nich stolní olej, rostlina poskytuje rovněž třísloviny, pryskyřice, barviva, dřevo apod.; několik druhů rodu poskytuje hledané pryskyřice.
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Pistacia aethiopicapistácie0
Pistacia atlanticapistácie atlantická1
Pistacia chinensispistácie čínská2
Pistacia falcatapistácie0
Pistacia lentiscuspistácie lentišek0
Pistacia malayanapistácie malajská0
Pistacia mexicanapistácie mexická0
Pistacia muticapistácie0
Pistacia terebinthuspistácie2
Pistacia verapistácie pravá0

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 10
Ostatní: 5

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: