Syzygium hřebíčkovec | Autor: Gaertn. Čeleď: Myrtaceae-myrtovité Zařazeno: 8.2.2007 | |||
Popis: stálezelené stromy, keře nebo polokeře, odění většinou chybí, olejové žlázy se vyskytují téměř na všech orgánech, výhony jsou kulaté, poněkud hranaté nebo křídlaté, silné či štíhlé, listy obvykle vstřícné nebo někdy v přeslenech, řapíkaté až téměř přisedlé, papírovité, téměř kožovité až kožovité, s početnými paralelními žilkami před okrajem se spojujícími, celokrajné, při rozemnutí aromatické, naspodu bledší než svrchu, někdy oboustranně lesklé, střední žebro často svrchu zapuštěné, květy v koncových nebo postranních vrcholících, hroznech nebo latách, listeny a listence opadavé nebo vytrvávající, kalich 4–5četný, ušty stejné nebo nestejné, petal 4–6(–8), tyčinky početné, vnější 1–30 mm dlouhé, dvojnásobně delší než petaly, semeníky 2pouzdré, vzácně 3pouzdré, vajíček 5–35 v pouzdru, plody jsou (peckovicovité) bobule, obvykle 1–2semenné, hruškovité, kulovité, zploštěle kulovité nebo elipsoidní, s vytrvávajícími sepalami nebo zvlněným lemem, semena 1–2, téměř kulovitá až elipsoidní; pravděpodobně asi 400–500 druhů v tropické Africe, tropické až subtropické Asii, severní Austrálii, pacifických ostrovech; [111, 112, 606] | Poznámka: - | |||
Množení: semeny na jaře nebo polovyzrálými řízky v létě. Nároky: choulostivé, minimálně 10–13 °C, plné světlo ale tolerují i stín, půda úrodná, dobře propustná. Použití: Syzygium jambos: dužnina plodů se využívá zejména na kompoty, želé, do salátů apod.; Syzygium aqueum: plody vhodné ke zpracování na želé, vína apod; Syzygium malaccense: oblíbené stolní ovoce. | ||||
Celkem v databázi: Druhy a mezidruhoví kříženci: 153 Ostatní: 15 | ||||
Komentáře:
|