pruh

Cedrus
cedr
Autor: Endl.
Čeleď: Pinaceae-borovicovité
Zařazeno: 6.6.2007
Popis: stálezelené, jednodomé stromy, větévky silně dvoutvárné, dlouhé větévky rostou několik cm za rok a nesou velmi zvolna rostoucí postranní krátké větévky, zimní pupeny malé, listy vytrvávají 3–6 let, spirálovitě uspořádané a paprsčitě odstávající na dlouhých větévkách, kratší a velmi hustě nahloučené na krátkých větévkách, jehlicovité, na příčném řezu trojúhlé nebo víceméně čtverhranné, zašpičatělé, stomatální řady svrchu i naspodu, naspodu početnější, pryskyřičné kanálky 2, malé a okrajové, šištice na vrcholku krátkých větévek, jednotlivě a vzpřímené, pylové s početnými mikrosporofyly, semenné vzpřímené, dozrávají 2–3. rokem, semenné šupiny velké a dřevnaté, na bázi a vrcholku šištic sterilní, listeny drobné, semena s velkým blanitým křídlem, děloh 8–10; 4 druhy v Africe, Asii, západní Himálaji; [110, 124, 401]Poznámka: -
Množení: dováženým semenem, C.libani plodí klíčivá semena i u nás, sejeme začátkem května. Kultivary roubujeme na C. deodara v září až říjnu ve skleníku, můžeme také na podzim řízkovat postranní větévky.

Nároky: vyžaduje vlhkou a hlinitou, propustnou půdu, chráněnou před mrazivými větry, mladé rostliny vyžadují zimní kryt, zejména C. deodara je choulostivý.

Použití: -
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Cedrus atlanticacedr atlaský43
Cedrus deodaracedr himálajský121
Cedrus libanicedr libanonský46

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 3
Ostatní: 210

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře:

2016-12-07
V popisu rodu Cedrus by bylo možná vhodné doplnit, že cedry rozkvétají na rozdíl od všech ostatních jehličnatých dřevin až na podzim - zpravidla na přelomu září a října. Šišky dozrávají a rozpadají se na stromě na jaře 3. kalendářního roku (tj. asi 1,5 roku od doby květu). I. Novák