pruh

Cephalotaxus
hlavotis
Autor: Siebold & Zucc.ex Endl.
Čeleď: Taxodiaceae-tisovcovité
Zařazeno: 6.6.2007
Popis: stálezelené stromy nebo keře, větévky vstřícné, mladé výhony zelené, pupeny vejcovité a s početnými šupinami, listy jehlicovité, ve šroubovici, ale téměř v jedné rovině dvouřadě postavené, svrchu s výrazným středním žebrem, naspodu se 2 širokými stomatálními pruhy, květy dvoudomé, výjimečně jednodomé, úžlabní, samčí v kulovitých hlávkách v úžlabí listů na mladých výhonech, samičí květy po 1–3, semena jsou velká a připomínají peckovice, slupka vně dužnatá, zelená až načervenalá, dozrávají 2. rokem; 8 druhů od Himálaje až do východní Asie; [130, 401]Poznámka: Rod původně zařazen v čeledi Cephalotaxaceae
Množení: všeobecně řízkováním, vhodnější je dováženým osivem, vegetativně množené rostliny zůstávají křovité, semenáče rostou stromovitě. Roubování je také možné na semenáče Taxus baccata.

Nároky: hlubší, výživné, vápenité, nepříliš těžké půdy na chráněném místě, nejlépe v polostínu, na slunci omrzá, v místech s holomrazy je vhodná pokrývka půdy listím.

Použití: -
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Cephalotaxus fortuneihlavotis Fortuneův10
Cephalotaxus harringtoniihlavotis peckovicový24
Cephalotaxus lanceolatahlavotis0
Cephalotaxus latifoliahlavotis0
Cephalotaxus manniihlavotis0
Cephalotaxus oliverihlavotis0
Cephalotaxus sinensishlavotis čínský2

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 5
Ostatní: 36

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře:

2008-03-28
dobrý den, zajímalo by mě, zda je cephalotaxus harringtonia fastigiata jedovatý či nikoli. Moc děkuji za odpověď gturkova@atlas.cz