pruh

Ochroma
balzovník, balza
Autor: Sw.
Čeleď: Malvaceae-slézovité
Zařazeno: 31.12.2006
Popis: stálezelené stromy s velmi měkkým a světlým dřevem, listy velké, početné, jednoduché, střídavé, řapíkaté, srdčité, kožovité, hranatě laločnaté, květy velké, stopkaté, terminální, kalich 5laločný, laloky nestejné, 2 jsou špičaté a 3 tupé, petal 5, semeníky podlouhlé, 5pouzdré, pouzdra s mnoha vajíčky, tyčinková trubka má krátké laloky, semeníky 5pouzdré, plody jsou 5chlopňové a poněkud dřevnaté tobolky, doutníkovité ale prodloužené, s početnými semeny, semena obvejcovitá, osemení tence kožovité; 1 druh; [111, 198, 213]Poznámka: Rod původně zařazen v čeledi Bombacaceae; pozn. I. Novák: doporučovaný český rodový název – balzovník – uvádí Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin (Skalická, A., Větvička, V., Zelený, V., 2012).
Množení: -

Nároky: -

Použití: -
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Ochroma lagopusbalzovník1

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 1
Ostatní: 1

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře:

2017-06-07
Pravděpodobně vhodnější název rodu je asi balzovník, jak jej uvádí např. BioLib.cz. Název balza je všeobecně používán pro označení dřeva jediného druhu tohoto rodu - Ochroma lagopus. I. Novák