pruh

Caryophyllus aromaticus
hřebíčkovec
Autor: L.
Čeleď: Myrtaceae-myrtovité
Rod: Caryophyllus
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Eugenia aromatica, Eugenia caryophyllus, Syzygium aromaticum
Popis: stálezelený strom asi 20 m vysoký, lysý, koruna hustá, kuželovitá, symetrická, kmen s hladkou šedou kůrou, výhony jsou asi 2 mm tlusté, hladké, bělavé; listy vstřícné, téměř kožovité, podlouhlé, eliptické nebo kopinaté až obvejčité, po vyrašení světle zelenožluté, brzy kožovatějí, líc lesklý, tmavě zelený, rub světlejší, se siličnými nádržkami, 5–13 × 2–6 cm velké, 20–30 žilek na každé straně, jsou 2–3 mm od sebe, svrchu vystouplé ale málo zřetelné, naspodu vyniklé, okrajová žilka 1–1.5 mm od okraje, řapíky 1.5–3 cm dlouhé, štíhlé a hnědavé; květy asi po 15 v hustých vrcholičnatých či latnatých květenstvích majících asi 5 cm v průměru, jsou zprvu zelené, později bledě žlutavé či nachově červené, stopky květů tlusté, 3–7 mm, češule 11–12 × 3 m, kyjovitá, sepaly 4, volné, 3.5–4 × 3–4 mm velké a vejčité, petaly 4, volné, 7–8.5 × 7–8 mm, okrouhlé, vnější tyčinky 5–7.5 mm, čnělky asi 4 mm, vajíček asi 16 v pouzdru; plody jsou červenavé nebo purpurové bobule, elipsoidní až obvejcovité, asi 20–30 × 15 mm velké; Molucké ostrovy, v Indočíně pěstovanýPoznámka: Hřebíček je starým léčivým prostředkem v Asii, vyznačuje se intenzívní sladkou vůní a silně pálivou chutí, z květů se lisuje nebo destiluje hřebíčková silice. Ta je součástí ústní kosmetiky (zubní kapky, vody, pasty), obsahovou látkou silice je eugenol, který má dobré antiseptické a místně anestetické vlastnosti. Proto se v zubním lékařství používá k desinfekci kořenových kanálků a k místnímu utišení bolesti při zánětech. V lidovém léčitelství se hřebíček používá vnitřně při dráždění ke zvracení, při nadýmání a při impotenci, zevně při revmatických obtížích.
Zóna: 10Zdroje: 111, 407, 606
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře:

2020-09-25
Uváděné české názvy tohoto taxonu jsou: hřebíčkovec vonný (např. Zahradnický slovník naučný A - C , kol. autorů, 1994, Katalog botanických zahrad - Katalog Florius) či hřebíčkovec kořenný (např. BioLib.cz či jako alternativní název v Katalogu...). I. Novák