pruh

Durio zibethinus
Autor: Murray
Čeleď: Malvaceae-slézovité
Rod: Durio
Zařazeno: 16.1.2007
Synonyma:
Popis: strom přes 20 m vysoký s nepravidelnou a nízce zavětvenou korunou, mladé výhonky tenké, červenohnědě plstnaté; listy střídavé, podlouhle vejčité, eliptické nebo podlouhlé, tuhé, lesklé, vespod zlatošedě chloupkaté, čepel 13–18 × 4–6 cm velká, řapíky asi 2 cm dlouhé; květy velké, po 3–30 ve svazečcích vyrůstají z větví nebo kmene, bělavé, světle žluté nebo růžové, semeníky vejcovité a asi 1 cm dlouhé; plod elipsoidní, široce vejcovitý až kulovitý, 15–40 cm dlouhý, ostnitý, semena až 5 cm dlouhá, ledvinitá; jihovýchodní AsiePoznámka: Plody obsahují mnoho vitamínu C, bílkoviny a cukr. Jí se syrové nebo vařené jako zelenina, semena zralých plodů se praží v horkém popelu a s kokosovým olejem se podávají k rýži. V celé jihovýchodní Asii se plody považují za účinné tonikum a afrodiziakum. V kombinaci s alkoholem povzbuzují oběhový systém. Listy, plody, kůra a kořeny se používají v Indonésii a v Malajsii k léčebným účelům. V lidovém léčitelství slouží jako prostředky při horečce a při žloutence. V 16. století prý měli králové v Barmě běžce, kteří plody, brzy podléhající zkáze, přepravovali na velké vzdálenosti.
Zóna: 10Zdroje: 111, 407
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře:

2019-03-07
cibetkový,ovoce durian

2017-08-08
Např. BioLib.cz a rovněž běžná botanická literatura uvádějí i český název tohoto druhu: durian cibetkový. I. Novák

2012-02-27
Syn.Durio acuminatissimus Merr,jeho plody jsou jedlé a váží až 4kg!Aril který je okolo semen je příjemně nasládlé chuti a v Asií se považuje za Afrodiziakum prý zlepšuje sexuální funkce(podle Číňanů).Český název pro Durio je Durian cibetkový.