pruh

Agathis australis
damaroň australská
Autor: (D. Don) Loudon
Čeleď: Araucariaceae-araukáriovité
Rod: Agathis
Zařazeno: 6.6.2007
Synonyma: Dammara australis, Podocarpus zamiifolius
Popis: jednodomé stromy 30–50 m vysoké a kmen mají 1–4 m tlustý, mladé stromy mají úzce sloupovité koruny, které, když přerostou ostatní lesní porost, jsou kulovité nebo zploštělé, kmen cylindrický, velké stromy se větví někdy až výše než v 15 metrech, kůra popelavě šedá, modrošedá nebo purpurově skvrnitá, ve velkých tlustých kusech odlupčivá, větve v přeslenech nebo nepravidelně horizontální, větévky hladké a ojíněné, pupeny okrouhlé, se střechovitými šupinami; listy střídavé až téměř vstřícné a přisedlé, tlusté a kožovité, juvenilní modravě zelené, kopinaté, 5–10 × 5–12 mm velké, adultní zelené, vejčitě kopinaté, 20–35 × 10–15 mm velké, tupé, krátce řapíkaté; samčí šištice cylindrické, 2–5 cm, samičí téměř kulovité, na krátké stopce, mají 50–75 mm v průměru, modravě zelené, šupiny 18 mm dlouhé; Nový ZélandPoznámka: Největší a nejstarší damaroní na světě je zřejmě jedinec ve Waipoua Forest Sanctuary, zvaný Pán lesa; v roce 2001 měl výšku 45,2 m a výčetní tloušťku 491 cm, jen hlavní kmen měl objem asi 255 kubických metrů dřeva. Koruna je téměř 35 m široká. Je asi 2000 let starý. Stromy se využívaly Maory od pradávna, kánoe se vyráběly z celých kmenů a byly až 25 m dlouhé; hořlavá guma sloužila jako zdroj světla a tepla. Evropští osadníci využívali stromy jako důležitý zdroj dřeva, zlatě zbarvené dřevo je lehké, pevné a dobře se opracovává. Má vysoký obsah pryskyřice a je díky tomu trvanlivé.
Zóna: -Zdroje: 124
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře:

2017-07-24
Snad jako zajímavost k tomuto druhu je možné doplnit, že dřevo získávané z exemplářů, které zůstaly uchovány (zakonzervovány) v prakticky neporušeném stavu v bažinatém prostředí, je dodáváno pod obchodním názvem ancient kauri (= starověké či starobylé kauri). Stáří tohoto dřeva je odhadováno na 45 - 50 tis. let. I. Novák