pruh

Populus balsamifera var. subcordata
topol balzámový
Autor: Hyl.
Čeleď: Salicaceae-vrbovité
Rod: Populus
Druh: Populus balsamifera
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Populus balsamifera var. candicans, Populus balsamifera var. subcordata, Populus candicans, Populus gileadensis, Populus ×jackii 'Gileadensis', Populus ontariensis
Popis: strom s rozložitě košatou, polokulovitou nebo kyticovitou korunou, až 30 m vysoký, letorosty červenohnědé až olivově hnědé, obzvláště silné výhony jsou trochu hranaté, jinak jsou výhony oblé, zimní pupeny velké, špičaté, hnědé, velmi lepkavé; listy široce srdčitě vejčité nebo (vejčitě) trojúhlé, (6–)12–16 cm dlouhé, zašpičatělé, kožovité, svrchu leskle tmavě zelené, naspodu bělavé a trochu chlupaté, řapíky oblé, 2–7 cm dlouhé, nahoře rýhované, červenavé, silně chlupaté, listy na výhonech až 22 × 18 cm velké a trojúhle eliptické; plodící jehnědy až 16 cm dlouhé, tobolka dvouchlopňová, stopkatá; možná i kříženec Populus balsamifera a Populus deltoides; severovýchodní Amerika a KanadaPoznámka:
Zdroje: 111, 246
Seznam souvisejících obrázků:

K nižší taxonomické jednotce můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře:

2009-02-19
Tato varieta neá nic společného s Populus×jaqckii, který je křížencem s Populus deltoides a jehož jedno synonymum je Populus candicans, ale popsané jiným autorem než je obdobný název této variety. Zásadní chybou tohoto seznamu je, že nejsou uváděni autoři jednotlivých popisů, protože pak dochází ke zmatkům.