pruh

Calocedrus
pazerav
Autor: Kurz
Čeleď: Cupressaceae-cypřišovité
Zařazeno: 6.6.2007
Popis: stálezelené, jednodomé stromy, větévky v jedné rovině, rozkladité nebo vystoupavé, zploštělé, listy křižmovstřícné, téměř po 4 v přeslenech, šupinovité, báze sbíhavá, dvoutvárné, lícní pár listů zploštělý, postranní člunkovité, překrývající lícní, naspodu bez nápadných stomatálních pruhů, samčí šištice terminální a jednotlivé, podlouhlé, mikrosporofyly po 10–16 a každý se 2–5 prašnými pouzdry, semenné šištice terminální, podlouhlé nebo elipsoidně cylindrické, prvním rokem dozrávající a pukající, šupin 4–6, jen středový pár fertilní, semena se 2 nestejnými křídly, jedno je krátké a druhé dlouhé; až 4 druhy v pacifické Severní Americe a subtropické východní Asii; [110, 123, 124, 130, 401, 810]Poznámka: -
Množení: osivem, sklizeným koncem září, v polovině dubna vysejeme do truhlíků. Řízkování se nedaří, kultivary můžeme roubovat na Chamaecyparis lawsoniana nebo Thuja orientalis či Juniperus virginiana v srpnu nebo předjaří ve skleníku.

Nároky: půdy dobré, hlinitohumózní, živné, rostliny množené ze semene vyžadují vlhčí půdu, roubovanci snesou půdy sušší.

Použití: -
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Calocedrus decurrenspazerav cedrový16
Calocedrus macrolepispazerav2
Calocedrus rupestrispazerav0

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 2
Ostatní: 18

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: