pruh

Acacia mangium
akácie
Autor: Willd.
Čeleď: Fabaceae (Mimosaceae)-bobovité (citlivkovité)
Rod: Acacia
Zařazeno: 3.1.2007
Synonyma: Acacia glaucescens, Acacia holosericea var. glabrata, Acacia holosericea var. multispirea, Acacia holosericea var. neurocarpa, Mangium montanum, Racosperma mangium
Popis: stromy 7–30 m vysoké, kmen až 45 cm tlustý, koruna rozkladitá, kůra šedá až tmavohnědá, větévky ostře hranaté, hnědé, plavé nebo zelené, lysé; fylodia šikmo a úzce eliptická až eliptická, obvykle 110–270 × 30–95 mm velká, tmavozelená, v mládí obvykle bělavě ojíněná, slabě kožovitá nebo papírovitá, lysá, polštářek 5–8 mm, s bazální žlázou, hlavní podélných žilek 4–5, s několika jemnými pospojovanými sekundárními žilkami, klasy dost řídké, 5–12 cm dlouhé, po 1–2 v úžlabí distálních fylodií na pýřitých až plstnatých stopkách 10–15 mm dlouhých, bílé až krémové či zelenavé nebo bledě žluté, květy 5četné, kalich široce pohárkovitý, 0.6–0.8 mm, laloky 0.1–0.2 mm, koruna 1.2–2 mm, s laloky asi 0.8–0.9 mm, podlouhlými, semeníky hustě chlupaté, tyčinky až 3.5 mm; lusky čárkovité, stočené a zkroucené nebo někdy spirálovitě stočené, až 10 cm dlouhé a 3–5.5 mm široké, lysé, hnědé, semena podlouhle eliptická až slabě ledvinitá, 3.5–5 mm, černá; Queensland, Nová Guinea, Aru, Moluky, SulaPoznámka: Jsou využívány jako stromy okrasné a místy také extenzívně pěstovány v lesích; ze dřeva se vyrábí prvotřídní dřevotřískové desky a mohlo by být rovněž využito na nábytek a v truhlářství.
Zóna: -Zdroje: 111, 409
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: