pruh

Spiraea ×vanhouttei
tavolník van Houtteův
Autor: (Briot) Zabel
Čeleď: Rosaceae-růžovité
Rod: Spiraea
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Spiraea aquilegiifolia var. vanhouttei
Popis: kříženec Spiraea cantoniensis a Spiraea trilobata; široce rozložitý, ploše polokulovitý keř, větve rozkladitě polopřevislé, v přízemní partii má kmínky později holé, výška do 2 m, dlouze metlovitý, letorosty lysé a zelenohnědé; listy eliptické, vejčité, vejčitě kosočtverečné až (kosočtverečně) obvejčité, slabě 3–5laločné, 2–4 cm dlouhé, vroubkovaně až zastřihovaně pilovité, svrchu tmavě zelené, naspodu šedozelené, lysé, řapíky 2–6 mm; květy čistě bílé, 8 mm široké, v okoličnatých svazečcích asi 5 cm v průměru, petaly okrouhlé, 2× tak dlouhé než někdy částečně sterilní tyčinky, tyčinek 20–22, kvete V–VIPoznámka: Po světě je jedním z nejrozšířenějších tavolníků; vznikl u firmy Billiard ve Fonrenay, nejprve popsán 1866 (?1862); jeho obliba vzrostla zvláště ve 20. století a dnes je rozšířen prakticky všude. Je oblíben zejména proto, že neobyčejně bohatě kvete. Je také skromný, nejlépe kvete na slunném stanovišti a v půdě s dostatkem vápníku. Dobře snáší městské ovzduší, množí se nejlépe bylinnými řízky začátkem léta.
Zóna: 5Zdroje: 111, 136
Seznam souvisejících obrázků:

Zobrazit seznam lokalizovaných exemplářů

Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Spiraea ×vanhouttei 'Pink Ice', malé keře obvykle nepřesahující 100 cm, někdy až 140 cm vysoké, mladé výhony růžové; listy obvejčité až ...
 
Spiraea ×vanhouttei 'Renaissance', odolnější vůči chorobám
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: