pruh

Acalypha glabrata
palnice
Autor: Thunb.
Čeleď: Euphorbiaceae-pryšcovité
Rod: Acalypha
Zařazeno: 12.1.2007
Synonyma:
Popis: keře nebo malé stromy 150–500 cm vysoké, kůra hladká a stříbrošedá, větévky šedé a s lenticelami, sametové, dlouhé a štíhlé; listy proměnlivé, 20–100 × 12–50 mm velké, elipticky vejčité, v mládí červenavé, v dospělosti světle zelené, na podzim živě červené, 2–4 páry žilek, báze 3žilná, vrcholek úzce protažený, báze velmi široce zúžená, okraj zubatý, řapíky 5–50 mm dlouhé, palisty 3–4 mm, světle hnědé, vytrvávající; květy v řídkých, úžlabních klasech 3–4 cm dlouhých, samčí velmi malé, bělavé až žlutavé, samičí zelenavě žluté, jsou odděleně ale v jednom květenství; plody slabě 3laločné tobolky, žlutavé, chlupaté, 3–7 mm velké, hedvábitě chlupaté, pukavé; jižní AfrikaPoznámka: Dřevo bývalo užíváno na kůly k oplocení; z dlouhých, houževnatých a elastických větévek jsou vyráběny rybí pasti.
Zóna: -Zdroje: 111, 112
Seznam souvisejících obrázků:

Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Acalypha glabrata var. glabrata, mladé výhony zprvu hustě sametové, posléze hladké; listy lysé nebo naspodu slabě sametově chlupaté
 
Acalypha glabrata var. pilosa, mladé výhony hustě sametové; listy stejně tak chlupaté nebo sametové
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: