pruh

Antidesma venosum
antidesma
Autor: E. Mey. ex Tul.
Čeleď: Phyllanthaceae-–
Rod: Antidesma
Zařazeno: 14.1.2007
Synonyma: Antidesma bifrons, Antidesma boivinianum, Antidesma membranaceum var. molle, Antidesma microphyllum, Antidesma neriifolium, Antidesma sequinii, Myrica darisii
Popis: keř nebo strom vysoký 2–9(–15) m, na většině částí plstnatý, kůra šedá až šedohnědá, hladká až drsná a šupinkovitá; listy podlouhlé až eliptické, báze zaoblená nebo klínovitá, na vrcholku tupé až zašpičatělé, 3–15 × 2–7 cm velké, na žilkách nahnědle chlupaté, svrchu jasně leskle zelené, naspodu bledší, řapíky 2–10 mm dlouhé; samčí květenství klasnaté, často nící, 4–12 cm dlouhé, květy 3–5četné, mdle žlutavé, kalich 0.5–1 mm dlouhý, zelenavý nebo žlutavý, samičí květenství podobné, stopky květů 0.5–0.8 mm dlouhé, kalich 1 mm dlouhý, semeníky lysé; plody červené až černé, kulovité, dužnaté, 4–9 mm velké, svraskale síťkované, v převislých klasech 8–12 cm dlouhých; Afrika, Laos, Thajsko, Vietnam, ČínaPoznámka: Květy mají intenzívní pach, který bývá přirovnáván k hnijícím melounům; v lidovém léčitelství je vývar z kořenů užit do koupele k tišení bolesti a také do směsí které by měly zajistit plodnost. Je to rovněž zahradní strom, ve všech obdobích atraktivní, zejména za plodu. Měly by být vysazovány samčí i samičí stromy z důvodu dalšího rozmnožování.
Zóna: -Zdroje: 111, 112
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: