pruh

Englerophytum magalismontanum
Autor: (Sond.) T. D. Penn
Čeleď: Sapotaceae-zapotovité
Rod: Englerophytum
Zařazeno: 18.1.2007
Synonyma: Bequaertiodendron magalismontanum, Chrysophyllum argyrophyllum, Chrysophyllum magalismontanum, Pouteria magalismontanum
Popis: malé až středně velké stromy, 2–10 m vysoké, koruna kompaktní, okrouhlá, kůra šedá, hladká, mladé výhony rezavě chlupaté; listy střídavé nebo spirálovitě uspořádané, obkopinaté až obvejčitě eliptické, obvykle 7–14 × 2–5 cm velké, celokrajné, nahloučené na koncích větví, kožovité, svrchu leskle tmavě zelené, naspodu stříbřitě až hnědě hedvábitě chlupaté, střední žebro vyniklé, postranní žilky početné, okraj podvinutý, vrcholek zaoblený, vzácně krátce zúžený, báze úzce zúžená, řapíky 6–25 mm, palisty 2–7 mm; květy 1 cm dlouhé, hnědavě růžové, silně vonné, na stopkách 1–12 mm, v několikakvětých až mnohokvětých svazečcích v úžlabí listů nebo na starém dřevě; plody červené, elipsoidní, až 25 × 20 mm velké, jedlé, semeno většinou 1, asi 15 mm dlouhé, bělavé nebo bledě hnědé; jižní AfrikaPoznámka: Plody jsou jedlé a obsahují hodně vitamínu C; mají sladkou, ale poměrně svíravou chuť a jsou používány k výrobě vína, brandy, sirupu a želé. Nálev z drcených plodů a kořenů je považovaný jako lék na epilepsii. V zahradách jsou stromy dekorativní hezkým olistěním a zářivě zbarvenými plody. Množí se semeny a řízky.
Zóna: -Zdroje: 111, 112
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: