pruh

Heynea trijuga
Autor: Sims
Čeleď: Meliaceae-zederachovité
Rod: Heynea
Zařazeno: 21.1.2007
Synonyma: Ailantopsis poilanei, Azadirachta integerrima, Heynea affinis, Heynea connaroides, Heynea fruticosa, Heynea quinquejuga, Heynea sumatrana, Heynea trijuga f. pubescens, Heynea trijuga var. bijuga, Heynea trijuga var. microcarpa, Heynea trijuga var. multijuga, Heynea trijuga var. pilosula, Heynea trijuga var. velutina, Melia integerrima, Picroderma laotica, Scutinanthe engleri, Trichilia connaroides, Trichilia connaroides f. glabra, Trichilia connaroides var. microcarpa, Walsura intermedia, Walsura pallida, Walsura perrottetii, Walsura pubescens, Walsura punctata, Walsura quinquejuga, Walsura sumatrana, Walsura tenuifolia, Walsura trijuga, Walsura trijuga var. pubescens
Popis: keře nebo stromy 2–15 m vysoké se vzdušnou korunou a kmenem až 20 cm tlustým, kůra tmavohnědá, s lenticelami, až šedá a slabě popraskaná, vnitřní kůra bělavá, mladé výhony jsou velmi tmavě hnědé až černavé, s lenticelami, listnaté jsou 4–7 mm tlusté; listy 20–50 cm dlouhé, s lístky v 1–6 párech, řapíky 5–15 cm dlouhé, kulaté, lístky jsou 45–200 × 20–75 mm velké, vejčitě podlouhlé či vejčité, svrchu lysé, lesklé, naspodu lysé až chlupaté a nasivělé, báze asymetrická, zaoblená až špičatá, vrcholek je zašpičatělý, 5–8 žilek na každé straně; laty vrcholičnaté nebo téměř okoličnaté, až 40 cm dlouhé a 50 cm široké, se 3–7 páry křižmo postavených větví, listeny malé a opadavé, květy vonné, stopky květů jsou asi 1.5–2 mm dlouhé, každá má 2 malé vytrvávající listence, kalich asi 1 mm vysoký, bledě růžový, laloky široce trojúhlé, petaly podlouhlé, bílé až růžové nebo krémové, asi 4 × 0.7–1.2 mm velké, špičaté, nitek 8 nebo 10(14), střídavě dlouhých a krátkých, růžových, prašníky jsou asi 1 mm, vejčité, jasně žluté, semeníky lysé, asi 0.5 mm; tobolky kulovité až elipsoidní, růžové nebo červenavé, asi 10–20 × 12 mm velké, semeno 1, vejcovitá, asi 10 × 7 mm, víceméně smáčklé, tmavohnědé; Indie, Sikkim až Nicobar a jižní Čína, MalesiePoznámka: Na Jávě dlouho pěstována, je to výjimečně krásný strom vhodný pro městské zahrady, v Evropě pěstována ve sklenících; listy a kůra jsou hořké a mají léčivé účinky, semena jsou údajně pro některé ptáky jedovatá.
Zóna: -Zdroje: 111, 415
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: