pruh

Chukrasia tabularis
Autor: Juss.
Čeleď: Meliaceae-zederachovité
Rod: Chukrasia
Zařazeno: 24.1.2007
Synonyma: Dysoxylum esquirolii, Chickrassia nimmonii, Chickrassia tabularis, Chickrassia tabularis var. genuina, Chickrassia tabularis var. velutina, Chickrassia trilocularis, Chickrassia velutina, Chukrasia nimmonii, Chukrasia tabularis var. attopeuensis, Chukrasia tabularis var. dongnaiensis, Chukrasia tabularis var. malaccana, Chukrasia tabularis var. microcarpa, Chukrasia tabularis var. quadrivalvis, Chukrasia tabularis var. velutina, Chukrasia velutina, Chukrasia velutina var. dongnaiensis, Chukrasia velutina var. macrocarpa, Chukrasia velutina var. microcarpa, Melia tomentosa auct., Sapindus multijugus, Swietenia chickrassa, Swietenia trilocularis
Popis: stromy vysoké 20–40 m s kmenem až 120 cm tlustým, kůra tmavohnědá, vertikálně rýhovaná a popraskaná, jádrové dřevo je žluté až červenavě hnědé, výhony jsou šedé, listnaté výhony 4–6 mm v průměru, s lenticelami; listy 30–75 cm dlouhé, na každé straně je 6–12 lístků, víceméně krátce pýřité, řapíky 4–9 cm dlouhé, na bázi ztlustlé, lístky jsou vejčité až podlouhlé a na bázi víceméně asymetrické nebo dokonce srpovité, 90–175 × 35–65 mm velké, proximální nejmenší, asi 40 × 22 mm, báze je tupá až zaoblená v distální části a v proximální je špičatá až klínovitá, vrcholek špičatý až zašpičatělý, svrchu téměř lysé až jemně roztroušeně krátce pýřité, naspodu téměř lysé s výjimkou krátce chlupatých žilek až hustě sametové, papírovité až téměř kožovité, asi 9–11 nervů na každé straně největších lístků, řapíčky jsou 2–6 mm dlouhé; kytice jsou 10–30 cm dlouhé, primární větve až 16 cm dlouhé, sekundární až 4 cm, se svazečky sladce vonných květů, osy květenství krátce pýřité, listeny 2–10 mm, úzce trojúhlé, často opadavé, listence jsou podobné, ale menší, stopky květů asi 3–4 mm, kalich asi 2.5–3.5 mm v průměru, mělce pohárkovitý, petaly asi 12–16 mm dlouhé, krémově zelené nebo žlutavé či žluté, často s růžovým nádechem, podlouhlé až téměř lopatkovité, tyčinková trubka lysá, prašníky asi 1 mm dlouhé, podlouhlé, semeníky hustě přitiskle pýřité, asi 7 mm; tobolky vejcovitě elipsoidní, asi 25–50 × 27–50 mm velké, semena asi 20 × 12 mm, embryo eliptické, asi 8 × 5 mm; Indie a Nepál, Čína, Srí Lanka, Andamany až západní MalesiePoznámka: Dřevo je exportním materiálem z Burmy a Indie, stromy poskytují gumu, která je prodávána v Indii, květy jsou zdrojem barviva. Kůra je adstringens. V Evropě jsou dřeviny pěstovány jako okrasné ve sklenících.
Zóna: -Zdroje: 111, 415
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: