pruh

Polylepis racemosa
polylepis
Autor: Ruiz & Pav.
Čeleď: Rosaceae-růžovité
Rod: Polylepis
Zařazeno: 27.11.2008
Synonyma: Polylepis incana subsp. icosandra, Polylepis incana subsp. micranthera, Polylepis incana var. connectens, Polylepis incana var. primovestita, Polylepis villosa
Popis: stromy 4–15 m vysoké; listy na konci větví nahloučené, lichozpeřené, 1–3 páry lístků, 35–88 × 23–50 mm velké, vřeteno huňaté, zejména podél pruhu svrchu při bázi listu, v místě připojení lístků s chomáčkem dlouhých a bílých, rovných trichomů, palistové pochvy jsou lysé nebo vně dlouze chlupaté, lístky obvejčité až téměř podlouhlé, druhý pár svrchu největší, pokud se vyskytuje, lístky v tomto páru 21–37 × 7–16 mm velké, okraj vroubkovaný, zvláště při vrcholku, vrcholek lehce až hluboce vykrojený, báze ztenčená nebo nestejná, svrchu jsou lístky lysé, tmavě zelené, někdy roztroušeně chlupaté na zapuštěných žilkách, naspodu jsou dlouze chlupaté, zejména na žilkách; květenství převislé, 4–11 cm dlouhé a 3–11květé, květní listeny jsou kopinaté a až 3 mm dlouhé, vřeteno roztroušeně chlupaté, květy oboupohlavné a 8–10 mm široké, sepaly 4, vejčité, vně huňaté, uvnitř na špičce chlupaté, tyčinek 10–20, prašníky okrouhlé, čnělky dole huňaté; plody obkuželovité, se 4–5 zploštělými křídly, tělo kadeřavě bíle chlupaté a žláznatě chlupaté, plody celkově 3–8 × 2–9 mm velké; PeruPoznámka: Dřevo užíváno jako topivo, popel na čištění a bělení oděvů, dřevo také užíváno v dolech. Rostliny jsou také pěstovány jako okrasné.
Zóna: -Zdroje: 487
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: