pruh

Cyathea crenulata
cyatea
Autor: Blume
Čeleď: Cyatheaceae-–
Rod: Cyathea
Zařazeno: 4.2.2012
Synonyma: Cyathea distans, Cyathea excelsa, Cyathea javanica var. rigida, Cyathea leucophaes, Cyathea oinops, Cyathea polycarpa, Cyathea spinulosa var. muriculata, Cyathea zollingeriana Mett.
Popis: stopky listů bradavičnaté, netrnité, šupiny až 25 × 3 mm velké, tmavé s bledším křehkým okrajem, hlavní vřeteno dost bledé, jemně bradavičnaté, olysávající, spodní lístky nepříliš redukované, nejdelší až 60 cm dlouhé, největší lístečky 70–100 × 17–20 mm velké, v některých případech i 25–30 mm široké, až téměř k žebru laločnaté, širší s několika páry bazálních úkrojků odděleně připojených k žebru, žilky až ve 12 párech, většinou větvené, čepel má tuhé a vroubkované úkrojky, bazální pokud jsou fertilní, tak často hluboce laločnaté; sori blízko žeber, ostěry zprvu celé, tenké a průsvitné, pak většinou opadávající; vřeteno lístků dost bledé, naspodu jemně bradavičnaté, zbytkové šupiny malé, bledé, podobné šupiny jsou v hojném počtu na žebrech, obzvláště při bázi, někdy s plochými prodlouženými a hnědými šupinami s bledými okraji, které nesou tmavé štětiny; Jáva, Malé Sundy (Flores)Poznámka: -
Zóna: -Zdroje: 271
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: