pruh

Cyathea oinops
cyatea
Autor: Hassk.
Čeleď: Cyatheaceae-–
Rod: Cyathea
Zařazeno: 5.2.2012
Synonyma: Cyathea crenulata f. latissima, Cyathea crenulata f. squamulosa, Cyathea faberiana, Cyathea oligocarpia, Cyathea zollingeriana v. A. v. R.
Popis: stopky listů jsou 35–60 cm dlouhé, někdy s párem malých lístků při bázi, tmavé, bradavičnaté, báze pokrytá tuhými bledými šupinami až 35 × 3 mm velkými, zbytek víceméně hojně a velmi drobně strupovitě šupinatý nebo olysávající, spodní lístky jsou víceméně redukovány, nejdelší jsou 40–55 cm dlouhé, největší lístečky jsou 70–100 × 15–20 mm velké, přisedlé, krátce zašpičatělé, bazální úkrojky největší, 2–3 páry často odděleně připojené k žebru, 10–12 párů žilek, čepel má tuhé, v případě sterilních jemně vroubkovaně pilovité úkrojky, fertilní jsou laločnaté až do třetiny nebo více, laloky dvouzubé; sori blízko žeber, ostěry tuhé a hnědé, pokrývají výtrusné kupky až téměř do dospělosti; vřeteno lístků víceméně olysávající, jemně bradavičnaté, často s vytrvávajícími velmi drobnými a matnými, bledě hnědými šupinami a nepočetnými roztroušenými většími šupinami, šupiny na žebrech početné, často se překrývající, prodloužené, hnědé, s bledšími okraji s roztroušenými tmavými štětinami; Sumatra, Jáva, Malé Sundy, jihozápad CelebesuPoznámka: -
Zóna: -Zdroje: 271
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: