pruh

Azadirachta indica
azadirachta indická
Autor: A. Juss.
Čeleď: Meliaceae-zederachovité
Rod: Azadirachta
Zařazeno: 2.5.2014
Synonyma: Antelaea azadirachta, Azadirachta indica var. minor, Azadirachta indica var. siamensis, Azedarach fraxinifolia, Melia azadirachta
Popis: strom 5–16(–25) m vysoký, kůra velmi hořká, červenohnědá nebo šedaví, na starých stromech rýhovaná a odlupčivá, koruna rozkladitá, listnaté výhony jsou 4–8 mm tlusté, zjizvené, s bledými lenticelami; listy lichozpeřené nebo sudozpeřené, 15–40 cm dlouhé, 4–9 párů lístků, v mládí červené, po rozemnutí vonné po česneku, řapíky asi 3–7 cm dlouhé, téměř lysé, na bázi slabě ztlustlé, lístky vstřícné nebo téměř, 30–90 × 15–35 mm velké, při vrcholku největší, srpovitě či vejčitě kopinaté, téměř lysé, báze hodně asymetrická, vrcholek dlouze zašpičatělý, okraj pilovitý, asi 15 nervů na každé straně, řapíčky asi 1–2 mm dlouhé; kytice až 35 cm dlouhé, volné, latnaté, úžlabní nebo v úžlabí opadlých listů, sladce vonné, větve až 15 cm dlouhé, vrcholíčky 1–3květé, listeny a listence jsou 0.5–1 mm dlouhé a kopinaté, víceméně pýřité, stopky květů asi 2 mm, jemně pýřité, kalich asi 1 mm dlouhý, laloky pýřité a na okraji brvité, petaly obkopinaté až čárkovitě lopatkovité, 4–6 mm délka a asi 2 mm šířka, oboustranně víceméně pýřité, bílé, tyčinková trubka lysá až řídce pýřitá, 10laločná, prašníků 10, asi 0.8 mm dlouhých a elipsoidních, slabě vyniklých, semeníky lysé až jemně pýřité, kvete IV–V; peckovice 1–2 cm dlouhé, elipsoidní, zelené až nakonec žluté či purpurové; pravděpodobně Myanmar, ale v Asii a Africe je dlouho pěstována a zplaňuje; ?? Z10Poznámka: Jeden z nejdůležitějších tropických lesních stromů, velmi přizpůsobivých a odolných na suchých stanovištích. Některé asijské formy jsou místy užívány jako krmivo, mladé listy a květy jsou vařeny a pojídány s rýží. Ve Střední Americe poskytuje dobrou náhražku za dřevo rodu Swietenia. Rychle roste, výmladky jsou schopny narůst až 10 m za 2 roky. Dřevo je tužší než týkové a odolné vůči rozkladu. Stromy jsou také pěstovány jako větrolamy, stínotvorné a pouliční dřeviny. Největší plantáž v Saudské Arábii čítá 50 tisíc stromů. Přísady se používají při výrobě mýdel, zubních past apod. Semena obsahují olej, užívaný jako palivo a také mazivo. Kůra poskytuje cennou gumu a tanin. Lisované listy, vkládané do knih, odpuzují hmyz. Azadirachtin obsažený v rostlinách je systémovým insekticidem.
Zóna: -Zdroje: -
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: