pruh

Sandoricum koetjape
sandor
Autor: (Burm. f.) Merr.
Čeleď: Meliaceae-zederachovité
Rod: Sandoricum
Zařazeno: 2.5.2014
Synonyma: Melia koetjape, Sandoricum borneense auct., Sandoricum glaberrimum, Saandoricum harmandii, Sandoricum harmsianum, Sandoricum indicum, Sandoricum indicum var. cochinchinense, Sandoricum indicum var. velutinum, Sandoricum ledermannii, Sandoricum maingayi, Sandoricum maingayi var. quadripetalum, Sandoricum nervosum, Sandoricum radiatum, Sandoricum ternatum, Sandoricum venosum, Sandoricum vidalii, Trichilia venosa
Popis: stromy vysoké až 45–50 m s kmenem až 1 m tlustým, kůra bledě narůžověle hnědá, hladká, s lenticelami až odlupčivá, jádrové dřevo je růžové nebo červenavé, výhony zjizvené, s lenticelami, drsné, šedohnědé, koruna kupolovitá, listnaté výhony jsou 4–7 mm tlusté, téměř lysé až plstnaté; listy 18–40 cm dlouhé, řapíky 7–16 cm, adaxiálně zploštělé s víceméně ztlustlou bází, téměř lysé až pýřité, lístky jsou vejčité, na líci lysé nebo s nepočetnými hnědými chlupy na středním žebru, naspodu téměř lysé až hustě hnědopýřité, v mládí růžové, při opadu žluté či červenavé, báze špičatá až zaoblená, na postranních lístcích víceméně asymetrická, vrcholek zašpičatělý, 7–20 nervů na každé straně, při okraji obloukovitých, vrcholový lístek je 8–20 × 5–14 cm velký, postranní menší a užší, řapíčky postranních lístků 4–9 mm, u terminálního 30–55 mm; kytice jsou 2.5–24 cm dlouhé, vonné, až v 8 nejhořejších úžlabích, vzpřímené či slabě převisající, osy víceméně pýřité, primární větve jsou až 8 cm dlouhé, se sekundárními větvemi s klubíčky 1–5 květů, listeny jsou asi 7 mm dlouhé a úzce trojúhlé, hustě pýřité, opadavé, listence poněkud menší, téměř vstřícné, stopky květů asi 3–5 mm, kalich asi 3.5 mm dlouhý a zvonkovitý až pohárkovitý, rozeklaný na 5 nestejných laloků, okraj brvitý, žlutozelených, petal 4–5 a jsou 6–9 mm dlouhé, čárkovitě kopinaté až obkopinaté, žlutavě zelené nebo narůžovělé, tyčinková trubka vně víceméně pýřitá, uvnitř chlupatá, bledě žlutá až naoranžovělá, okraj má 10 laloků, prašníků 8–10 a jsou 1–1.5 mm dlouhé, úzce podlouhlé, zahrocené, slabě vyniklé, terč asi 1.5 mm dlouhý, blanitý, lysý, semeníky a čnělky lysé; peckovice asi 5–8 cm v průměru, zploštěle kulovité, sametové, žluté nebo hnědavé, semena 2, jsou 20–35 × 12–21 mm velká; původem pravděpodobně v Malesii, v asijských tropech často pěstovánPoznámka: Z plodů je připravován vynikající džem, u některých forem voní jako zralé broskve. Plody mohou být pojídány i čerstvé anebo se místně vaří, podobně jako citróny, s rybami. Mohou být také kandovány nebo zkvašeny s rýží a vzniká tak alkoholický nápoj. Stromy v mládí rychle rostou, jsou údaje o stromech starých 24 let o obvodu kmene až 2 m. Stromy bývají často pěstovány pro stín, jsou doporučovány do uličních výsadeb. Dřevo je červené, středně tvrdé. V Burmě je žádáno na výrobu sandálů a je také užíváno při výrobě sudů, lodí, vozíků apod. Kůra je používána při tříslení rybářských sítí.
Zóna: -Zdroje: 415
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: