pruh

Genistella sagittalis
kručinečka křídlatá
Autor: (L.) Gams
Čeleď: Fabaceae-bobovité
Rod: Genistella
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Genistella racemosa, Cytisus sagittalis, Genista sagittalis, Chamaespartium sagittale, Pterospartum sagittale
Popis: stálezelený, přízemní, přízemní, polštářovitě a kobercovitě se rozrůstající keřík, výška 10–40 cm, větve bylinné, po celé délce s přerušovanými širokými křídly, kůra nahnědlá; listy pouze řídce se vyskytující, přisedlé, eliptické až (vejčitě) kopinaté, 5–20 mm dlouhé, v mládí chlupaté, tmavě zelené; květy v krátkém širším hroznu okolo 3–4 cm velkém, žluté, po 3–20, kalich chlupatý, koruna 12 mm dlouhá, kvete v V–VIII; lusky přitiskle chlupaté, 1–2 cm dlouhé, 4–6semenné, rovné a zploštělé, hustě chlupaté, zašpičatělé, semena zelenohnědá, zploštělá, 2 mm dlouhá; jižní EvropaPoznámka: Je to druh pastvin, lesních okrajů, světlin, vřesovišť, skalnatých svahů, světlých kyselých doubrav, reliktních borů. Roste na půdách nevápenných a suchých až čerstvě vlhkých, těžiště výskytu je v pahorkatinách. Původnost v ČR je pochybná, řada lokalit je zřejmě druhotných. Jedná se spíše o druh jihoevropský, kde souvislé rozšíření končí v Bavorsku. Na našem území je roztroušená, na vzájemně izolovaných lokalitách, kde ale roste hromadně. Ma Moravě je jediná lokalita u Popic, v Čechách je chráněna v Sedlčansko–milevské pahorkatině v PP Kosova hora. Přes uvedené skutečnosti je to druh zákonem chráněný, velmi dekorativní, vhodná zejména pro pěstování na skalkách.
Zóna: 4Zdroje: 111, 156
Seznam souvisejících obrázků:

2007.11.07   habitus (Botanická zahrada a arboretum MZLU Brno) (A6)
2006.07.03   habitus (Botanická zahrada Praha Troja) (A11)
2007.05.16   habitus v květu (Botanische Garten Linz, Rakousko) (A19)
2001.06.12   květy (Botanická zahrada Praha Troja) (A11)
1999   scan (Botanická zahrada Praha Troja) (A11)
2007   scan (Botanická zahrada Praha Troja) (A11)
?   scan (Jiz. hory - soukr. zahrada)
Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

Genistella sagittalis var. minor, zcela zakrslý přízemní keřík, 5 cm vysoký, lodyhy poléhavé, větvené, křídlaté; listy vejčitě eliptické,...
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: