pruh

Prosopis kuntzei
naditec
Autor: Harms
Čeleď: Fabaceae (Mimosaceae)-bobovité (citlivkovité)
Rod: Prosopis
Zařazeno: 18.12.2016
Synonyma: Prosopis barbatigridis, Prosopis casadensis
Popis: téměř bezlisté, hrozivě vypadající, lysé stromy, 4–15 m vysoké, kmen 40–60 cm tlustý, hodně větvený, sestávající z většinou trnitě zakončených, tuhých a rovných, cylindrických větévek 8–50 cm dlouhých, lysých, s malými šupinami na uzlinách; listy malé a brzy, po vytvoření mladého výhonu, opadávající, řapíky 5 mm, s jedním jařmem, lístky ve 3–5 párech, některé redukovány a jen 5 mm dlouhé; klasovité hrozny jednotlivě nebo svazečkovitě uspořádané, 3–7 cm dlouhé včetně stopky 1 cm, kvítky jsou bílé nebo žluté, vně lysé, kalich asi 1 mm, koruna 3 mm, uvnitř huňatá, semeníky huňaté; lusky jsou černé, tlusté, zploštělé a ztlustlé, rovné či poněkud srpovité, hrotité, 10–17 × 1.5–3 cm velké, semena zploštělá, vejčitá, hnědá, 7–10 × 5–6 mm velká; sever Paraguay a východní Bolívie až střední ArgentinaPoznámka: Jádrové dřevo tvrdé a ohebné, modravě černé, místně užíváno k výrobě luků a kopí, je odolné vůči hnilobě a také používáno na tyčky oplocení.
Zóna: -Zdroje: 602
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře:

2017-07-29
Velmi těžké dřevo tohoto druhu (hustota suchého dřeva činí asi 1275 kg/m3) je dodáváno pod obchodním označením itin. Podrobněji o vlastnostech, vzhledu a dalším použití tohoto dřeva - viz např.: http ://www.wood-database.com/itin/. I. Novák