pruh

Rhodax rupifragus
devaterníček skalní
Autor: (A. Kern.) Holub
Čeleď: Cistaceae-cistovité
Rod: Rhodax
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Helianthemum alpestre f. rupifragum, Helianthemum italicum subsp. rupifragum, Helianthemum oelandicum, Helianthemum oelandicum subsp. rupifragum, Helianthemum marifolium var. italicum, Helianthemum rupifragum, Rhodax italicus subsp. rupifragus
Popis: hustě trsnatý polokeř vysoký 5–20 cm, lodyhy vystoupavé a přímé, hustě přitiskle chlupaté, květonosné lodyhy pouze na bázi vystoupavé, výhony jsou tmavohnědé, s fialovým nebo červenavým nádechem, sterilní výhony jsou 2–4 cm dlouhé, květonosné až 20 cm; listy bez palistů, kopinaté či podlouhlé, 6–35 2–6 mm velké, špičaté, mírně podvinuté a chlupaté, oboustranně zelené, na rubu se svazečkovitými odstávajícími chlupy, naspodu hojně svazečkovitě chlupaté, vzácněji olysalé, řapíky jsou ploché, 2–8 mm dlouhé, někdy lehce červenavé; květy po 3–15, stopky květů ojediněle žláznaté nebo nežláznaté, 2–13 mm dlouhé, kalich chlupatý, kališní lístky zelenavě žluté, vnější kopinaté, 3–4 mm, zelené, vnitřní široce vejčité a 4.5–6 × 2.5–4 mm velké, korunní lístky žluté, na vrcholu víceméně uťaté, 5–8 mm dlouhé, asi o polovinu delší než kališní, listeny jsou 2–4 mm dlouhé, čárkovité a oboustranně plstnaté, kvete v V–VI; plody jsou vejcovitě kulovité, chlupaté a tmavě žluté tobolky s hnědými semeny; Malá Asie, Krym, Kavkaz, střední EvropaPoznámka: Roste na výslunných skalách a skalních stepích, vápnomilný, u nás pouze na vrcholku Kotouč u Štramberka, od roku 1951 však zde nepotvrzen a tak v ČR pravděpodobně vyhynulý, nejbližší lokality jsou na Slovensku.
Zóna: -Zdroje: 111, 156, 256, 1064
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: