pruh

Taxus
tis
Autor: L.
Čeleď: Taxaceae-tisovité
Zařazeno: 9.6.2007
Popis: stromy nebo keře, stálezelené, dvoudomé či jednodomé, kůra červenavě hnědá, větévky nepravidelně střídavé, v bazální části s několika vytrvalými nebo opadavými pupenovými šupinami, listy spirálovitě uspořádané, přisedlé, nebo krátce řapíkaté, čárkovité a rovné nebo srpovité, na rubu se 2 bledě šedými, šedomodrými nebo bledě žlutými stomatálními pruhy, reprodukční útvary úžlabní a jednotlivě, samčí šištice stopkaté a kulovité, na bázi s překrývajícími se listeny, samičí reprodukční útvary téměř přisedlé, s několika překrývajícími se listeny, míšek červený nebo oranžový, slizovitě dužnatý, semena s tvrdým osemením, vejcovitá a hnědá; asi 6–10 druhů většinou na severní polokouli; listy, kůra a semena, ale nikoliv míšek, většiny druhů jsou jedovatá, uvádí se, že alkaloid taxin není ale přítomen u druhu Taxus brevifolia, jehož jedovatost nebyla spolehlivě doložena; nejznámější jedovaté druhy jsou Taxus baccata a Taxis cuspidata, druh Taxus canadensis je jedovatý pro dobytek; ačkoliv pro koně, dobytek a lidi jsou tisové listy a semena jedovatá, čerstvé listy Taxus canadensis jsou vyhledávány jeleny a u Taxus brevifolia losy; tisy obecně prokazují výjimečnou odolnost v městském znečištěném vzduchu; tisovité dřeviny jsou fosilně doloženy ze spodní křídy, ale předpokládá se ještě větší stáří, vrchol rozvoje byl v terciéru, dnešní doby se dožily jen chudé zbytky; [110, 118, 123, 124, 136, 401]Poznámka: -
Množení: pokud chceme dosáhnout vzrůstných jedinců s průběžným kmenem, je nutno provést výsev, zejména u T. baccata, při výsevu kultivarů je třeba mateční rostliny vyzkoušet, aby byly semenáče věrné, u sloupovitých forem jsou rostliny z výsevů odolnější proti zimě než řízkovance. Hlavním způsobem množení je v současné době pro druhy i kultivary řízkování od srpna do listopadu, roubování se používá jen zřídka, a to jen pro vzácné nebo zakrslé formy.

Nároky: tisy mají rády především živné vápenité půdy, snášejí i půdy ostatní, pokud nejsou suché, výhřevné nebo mokré a nepropustné. Rostou ve stínu i na volném stanovišti.

Použití: -
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Taxus baccatatis červený230
Taxus brevifoliatis západoamerický0
Taxus canadensistis kanadský9
Taxus cuspidatatis japonský68
Taxus floridanatis floridský0
Taxus fuanatis0
Taxus globosatis0
Taxus sumatranatis sumaterský0
Taxus wallichianatis himálajský3
Taxus ×hunnewellianatis hunnewellský2
Taxus ×mediatis prostřední121

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 9
Ostatní: 433

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře:

2008-04-20
Dobrý den chtěl bych se Vás touto cestou zeptat zda se dá tis zaředit do kategorie pomalu rostoucích dřevin. Rád bych se dozvěděl jaké dřeviny jsou nejpomaleji rostoucí, jak jehličnany tak listnáče. Za odpověď děkuji a jsem s pozdravem Michal. Moje mailová adresa je ssiimmiikk@centrum.cz